CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »
BETTER CONSULTATION, BETTER INFORMATION, BETTER NUTRITION, BETTER HEALTH, BETTER LIFE

Monday, 19 November 2012

GARLIC SHAKLEE: MANFAAT YANG TERSELINDUNG




Vitamin yang wajib saya bawak dlm beg tgn tiap kali keluar ialah GARLIC... lepas makan berat-berat, telan dua  biji dan biarkan ia menjalankan fungsi dan tindakannya...Alhamdulillah :)  heee.. Bukannya apa, tau2 je la kalau dah selalu travelling tu mmg sah2 la slalu makan luar..kalau tak travel pun balik keje dah penat makan kat luar lagi.. dah x larat nak masak.. kadang-kadang malas pun ada, hehe. Husband sy ni jenis kuat makan tp x boleh makan banyak2, kalau makan banyak je mula la perut sebu, pastu berpeluh2, pening kepala sampai muntah2.. GARLIC la penyelamatnya :) 
Makan-makan jugak tapi kita kena ingat makanan kat kedai-kedai atau warung ni kita bukannya tahu tahap kebersihannya, cara pengendalian sama ada makanan ke alatan ke atau apa yang diorang letak dalam masakan sampai sedap sangat makanannya..tu kalau yang sedap lah.. kalau makan yang fast food tu memang lah tahap kebersihan dapat A tapi semua pun tahu tak elok slalu makan fast food ni kan..sebab kandungannya yang bermacam-macam tu lah.. Silap-silap boleh dapat kanser usus ye, huhu.. 

So apa yang bagus sangat GARLIC ni.. Meh kita tengok  MANFAATNYA:

* mengandungi spearmint
- mempertingkatkan fungsi sistem penghadaman, jantung 

Bila dah makan banyak-banyak tu sistem penghadaman masih boleh berfungsi dengan baik, mencerna makanan yang bermacam-macam tu..xdelah rasa sebu, loya, nk muntah lagi :)

* antibiotik yang selamat dan semulajadi
_ selamat utk kegunaan jangka masa panjang utk mempertingkatkan sistem imun tubuh,
- menghalang penyakit berjangkit spt selsema, kulat, kuman, virus, yis candida

makanan-makanan yang terdedah tu kita tak tahu apa la yang dah menghinggap di situ, sekurang-kurangnya kita dah prepare antibiotik semulajadi ni kot2 la ada unsur-unsur yang merbahaya kpd kesihatan ni..

* menghalang alergi - eg: resdung, lelah
- mempertingkatkan sistem imun

Ada orang yg allergi kepada seafood, belacan, MSG ke contohnya orang yg ada resdung, penyakit kulit..kalau dah cover dengan GARLIC ni mungkin masalah alergi tu dh kurang or tak ada, so boleh la makan makanan anda dengan hati senang :) 

* mempertingkatkan sistem penghadaman
- formula uniknya mampu mengatasi masalah seperti kembung perut, gastric, ketidakhadaman
- mampu menentang bakteria H.pylori dan menghalang ulser perut

Jadi sekarang anda tahu kenapa saya tak boleh tinggalkan GARLIC ni? :)

* menstabilkan tekanan darah tinggi
- kajian menunjukkan pengambilan 2-4 tablet garlic akan menurunkan tekanan darah tinggi sebanyak 8 point

Makanan-makanan yg orang masak kat luar tu bukannya kita boleh kawal berapa sudu garam nak letak kan. belum tambah lagi dengan ajinomoto.. nak sedap lagi tambah dengan ramuan-ramuan ciptaan sendiri..dalam tak sedar tekanan darah kita yang melambung tinggi..

* detoksifikasi
- garlic mampu mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas
(raksa, plumbum, kadmium adalah logam toksik yg akan menaikkan tekanan darah
- garlic mampu melindungi sel-sel darah dari kemusnahan akibat dari logam
- melindungi kerosakan hati oleh bahan kimia

Apa-apa yang dah masuk dalam perut kita tu mungkin banyak kandungan yang membahayakan, jadi bila dh makan GARLIC, boleh lah "sampah sarap" tu diangkut keluar, badan kita pun lebih sihat :)

* menurunkan kolesterol
- merendahkan LDL, trigliseride dan kelikatan darah
- mengurangkan pembekuan darah
- meningkatkan kolesterol HDL
- melindungi jantung
- menghalang strok dan penyakit koronari

Susahnya nak elak makan makanan yang berlemak, berminyak, bersantan.. yg memang sah2 tinggi kandungan kolesterolnya.. kalau org vegetarian or yg sgt komited menjaga pemakanan ni ok lah..tapi kalau macam saya ni yg pantang lalu makanan je baik bersiap-sedia dr awal. kata org sediakan payung sebelum hujan.. payung saya adalah GARLIC lah :) 

* mencegah kanser
- membantu mengelak dan merawat kanser dengan mengurangkan bahan pencetus kejadian kanser - Nitrosamine
Kot-kot la makanan tu sebenarnya ada Nitrosamine ni, at least ada jugak agen yang nak menentangnya kan..kita pun kurang lah risiko dapat kanser.. :)

* membantu menstabilkan glukosa dalam badan 

Gula ni memang tak boleh tinggal..dalam kebanyakan masakan/minuman mesti ada guna gula kan. kalau takde tak umphhh la..kurang rasanya.. nak menjaga intake gula dalam kehidupan seharian ni bukanlah sesuatu yang senang..contohnya saya la..suka makan coklat, kek coklat moist tu mmg favourite lah, air nak air yg manis2.. jadi sy harap semoga GARLIC ni dptlah membantu saya mengimbangi kehendak mulut saya ni..huhu..at least dah ada usaha di situ..kalau x buat macam ni silap2 x sempat tua dah ada kencing manis la saya ni..saya taknak ada kencing manis, huhu..

JADI ANDA BAGAIMANA?? TEPUK DADA TANYA SELERA :) 

UMMUAUNI
sms@whatsapp 017-2345559
email acheek2011@gmail.com

0 comments:

Post a Comment